Inici / Entorn / Serra del Montsià

Serra del Montsià

50 s

La serra del Montsià és un conjunt muntanyós, paral·lel al litoral mediterrani, situat al sud de les Terres de l’Ebre. Serralada relativament alta i molt a prop de la línia de costa, la serra del Montsià és un punt de referència geogràfic i privilegiat mirador de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Baix Maestrat i Ports.

El seu punt més alt és la Torreta del Montsià (764 m), al centre de la serralada. Un altre cim emblemàtic és la Foradada, situada al nord de la Torreta, car és un magnífic mirador natural sobre el delta de l’Ebre.

Es va formar fa 25 milions d’anys durant l’orogènia alpina. La serra destaca per la singularitat del seu relleu calcari, per mantenir ecosistemes naturals mediterranis representatius, i pel seu interès biogeogràfic, en constituir el límit sud per a algunes espècies extra-mediterrànies i un important enclavament d’elements meridionals.

Aquest espai natural vora el litoral, malgrat l’elevada freqüentació humana que ha sofert i alguns incendis, es manté poc alterat, raó per la qual ha estat inclosa dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya.